За турнира

      Международният есенен турнир по информатика (IATI) се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.

      Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.

      Домакин на турнира е Община Шумен, а кметът на община Шумен е негов патрон. Шуменската школа по състезателна информатика за ученици е приета за една от най-добрите в света. В световната ранк-листа за всички времена в ТОП 25 има двама шуменци – Ростислав Руменов и почетния гражданин на Шумен – Румен Христов, който заема четвърто място в тази ранг-листа.

      Тази година турнирът ще се проведе при засилен международен интерес като отзвук от проведената през септември в София първа Европейска младежка олимпиада по информатика. Очаква се в турнира да участват над 200 състезатели от над 10 държави, сред които най-добрите в областта на този вид състезания: Русия, Румъния, Полша и др.