Новини

Пресконференция: IX Международен есенен турнир по Информатика

Отбори на четири от 6-те световни сили по информатика – Румъния, Полша, Русия и България пристигат в Шумен за „IX Международен есенен турнир по информатика“, който ще се проведе от 23 до 26 ноември. Шумен ще посрещне над 170 състезатели в това число и отбори от Украйна, Сърбия, Македония, Молдова, Гърция.

Това обяви днес на пресконференция Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет. На нея присъстваха още Владислав Кипров, изпълнителен директор на „Лифтком“ АД – генерален спонсор на събитието и представители на организаторите и партньорите – доц. Катя Люцканова, заместник-ректор по образователни политики и доц. д-р Теодоси Теодосиев от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Вилиола Любенова, заместник-директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович”, Галя Младенова, директор на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, както и представители на община Шумен и Школа А&Б.

“Тази година есенния международен турнир по информатика се провежда при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа европейска младежка олимпиада по информатика. Най-добрите световни сили ще бъдат тук, липсват само САЩ и Китай“, каза Йовчева. Тя уточни, че към момента участие са заявили 24 отбора от 8 страни като Русия, Румъния, Полша, България ще бъдат представени, освен от националните си и от други представителни отбори. Шумен пък ще има свои домакински отбори.

Йовчева отбеляза, че този международен турнир е единствен по рода си, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

В съставите на националните отбори има двама шуменци – Иван Ганев – във втория отбор на България – старша възраст и Марин Йорданов – във втория отбор на България – младша възраст. Всички шуменски ученици се подготвят в Школа А&Б, като, с изключение на Ивайло Георгиев, който е ученик от СУ „Сава Доброплодни“, всички останали са от ППМГ „Нанчо Попович“.

Бисерка Йовчева отбеляза, че тазгодишния есенен турнир, на който домакин е община Шумен и се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов, се осъществява с подкрепата на шуменския бизнес и изказа благодарността си към него и генералния спонсор на проявата „Лифтком“ АД . От своя страна изпълнителният директор Владислав Кипров заяви, че желанието му е с популяризирането на града да се даде възможност на младите хора да се учат, развиват и да останат тук с новаторските си идеи и с възможността за развитие на съвременните технологии, за да стане Шумен интелектуален град.

Партньори на събитието са Министерството на образованието, Европейската младежка олимпиада по информатика, Районното управление по образование, Мусала-Софт, Сдружение на Олимпийските отбори по природни науки.

Припомняме, че Международният есенен турнир по информатика (IATI) се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.

ШУМ.БГ

Приветствие на кмета на община Шумен

Уважаеми дами и господа,
Скъпи гости и участници в Международния есенен турнир по информатика,

Радвам се, че за поредна година Шумен е домакин на Международния есенен турнир по информатика. Щастливи сме да ви посрещнем в нашия град, защото Шумен има традиции и успехи в подготовката и провеждането на състезания по информатика.

Вярвам, че този престижен турнир ще даде възможност на всички вас да покажете своите знания и да представите достойно както себе си, така и учителите, които са ви подготвили. Сигурен съм, че сте положили огромен труд.

Всички ние се гордеем с младите хора на България и с нашите талантливи информатици. Икономиката на страната ни се нуждае от добре подготвени кадри и вие сте бъдещите професионалисти, които ще създавате новите технологии за управление и производство.

За мен е изключително удоволствие да ви поздравя за участието ви в Международния турнир по информатика. Зная, че ви предстоят напрегнати дни, но съм убеден, че ще имате също и време за срещи и нови приятелства. Пожелавам успех на всички момичета и момчета. Искрено вярвам, че ще постигнете високи резултати и ще съхраните завинаги стремежа към усъвършенстване.

Бъдете упорити и вярвайте в собствените си възможности, а на журито пожелавам удовлетворение от работата с толкова много талантливи деца.

Любомир Христов,
кмет на община Шумен